2016. szeptember 17., szombat

München, SzG3

További nagy beszámolók Németországból:

Goslar
Kassel2010-ben, Svájc felé menet, óhatatlanul felmerült annak a lehetősége, hogy ellátogassunk Münchenbe. Miután Én még sohasem voltam itt, így nagy várakozással voltam a város iránt, ami némi bizonytalansággal keverve elég jól sikerült. Szerintünk a belvárosban nagyon sokan voltak a fekete ruhások (akkor még nem tudtam, hogy migráncsoknak kell őket hívni), a németeket alig lehetett megtalálni (Ők főleg a belvároson kívül voltak fellelhetőek). Maga a belváros is nagyon szemetes volt, különösen a Karlstor környéke.
De most vissza a városhoz!
München Bajorország fővárosa, egyben Németország harmadik legnépesebb városa (Berlin és Hamburg után). A város folyója az Isar, amely délnyugatról északkeletre folyik át a városon. A belvárost nem vágja ketté, a város nagy része (a belváros) a folyó nyugati partján található.
Mi a Karlstor felől léptünk be a belvárosba (meglehetősen sok szeméten átvergődve).

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm! 
Vissza a főoldalra (katalógus)

Karlstor
Karlstor, Herbert Jensen emlékmű
(Ő javasolta, hogy Münchenben legyen sétáló utca)

A Neuhauser Straß-n haladunk a Marienplatz felé. Az utca teljes szélességében sétáló utca. Vendéglők teraszai mindenhol (fekete ruhásokkal) tele, balra elhaladunk a Hirmer üzletház mellett.

 a belvárosban
 a belvárosban
a belvárosban
a Hirmer ház
 a Hirmer ház
a Hirmer ház
a Hirmer ház mellett
egy tetődísz
 a belvárosban - Bürgersaalkirche
 St. Michael kirche
  St. Michael kirche
  St. Michael kirche
  St. Michael kirche
 St. Michael kirche

Az Augustinerkirche jelenleg már nem templom, vadászati és halászati kiállítás működik benne.

Augustinerkirche
 Augustinerkirche
 Augustinerkirche
 Augustinerkirche
 Augustinerkirche
Augustinerkirche

Némi séta után (több utcazenész mellett elhaladva) elérjük a Marienplatz-ot. Ha a Hirmer ház mellett balra fordulunk, akkor eljuthatunk München híres templomához, a Frauenkirche-hez (Miasszonyunk temploma).
A Hirmer Európa legnagyobb férfi divatáruháza.

a Frauenkirche (balra a Hirmer ház)
 a Frauenkirche
 a Frauenkirche
 a Frauenkirche
 a Frauenkirche
a Frauenkirche
utcazenészek a belvárosban
utcazenészek a belvárosban

A város központjának a Marienplatz-ot tekinthetjük, kb. félúton a Karlstor és az Isartor, a két városkapu között (a Frauenkirche felől is eljuthatunk ide). Két nevezetessége a Régi Városháza (Altes Rathaus) és az Új Városháza (Neues Rathaus).

A régi városháza tényleg régi, de ne ez volt az első. Az előző villám okozta tűz miatt leégett, ezt 1471 és 1481 között építették meg gótikus stílusban. Miután elkészült az Új Városháza (Neues Rathaus), már csak reprezentációs célokra szolgált.

 a Régi Városháza a Marienplatz-on
a Régi Városháza órája
a Régi Városháza
 a Régi Városháza
a Régi Városháza

Az Új Városházát 1867 és 1908 között építették neogótikus stílusban. A homlokzata közel 100 m hosszú, a tornya 85 m magas. A toronyban található Európa egyik legnagyobb harangjátéka. A tér felé néző erkélyen egymás felett két jelenet jelenik meg, az alsó: az ú.n. kádártánc (Schäfflertanz), a felső sorban pedig V. Vilmos bajor herceg Lotharingiai Renátával kötött házassága alkalmából rendezett lovagi torna. Az említett harangjáték többek között ezek aláfestésére is szolgál. Az épület udvarainak zöme átjárható, érdemes az épületet belülről is megtekinteni, főleg a lépcsőházak kialakításai érdekesek

 az Új Városháza
az Új Városháza
az Új Városháza, az egyik belső lépcsőház
 az Új Városháza
 az Új Városháza
 az Új Városháza
 az Új Városháza
 az Új Városháza
 az Új Városháza
az Új Városháza
 a Marienplatz
 a Marienplatz
 a Marienplatz
 a Marienplatz
a Marienplatz

A Marienplatz közvetlen közelében található még két jelentős templom:


 Heilig-Geist-Kirche
 Heilig-Geist-Kirche
 Heilig-Geist-Kirche
 Heilig-Geist-Kirche
Heilig-Geist-Kirche
 Sankt Peter
 Sankt Peter
 Sankt Peter
 Sankt Peter
Sankt Peter
 Sankt Peter
Sankt Peter

Ha otthagyjuk a Marienplatz-ot és tovább bóklászunk a belvárosban, akkor sokkal németesebb helyeket is találhatunk (ezek a részek jobban is tetszettek!). Ilyen hely pld. a Platzl (ez egy, a végén térré szélesülő utca, az l betű pedig a végén nem tévedés, nem tévesztendő össze a Platz szóval!). Maga a tér is nagyon szép (igen jó fűszerüzlet található itt, többek között), maga a Platzl utcai része viszont több dologról is híres: többek között itt található a Hofbräuhaus (ez maga a SÖRHÁZ, nagybetűkkel), valamint a híres Hard Rock Cafe (ez egyébként egy hálózat, ennek része az itteni kávéház).

 a Platzl
a Platzl
fűszerüzlet a Platzl-n
a Hofbräuhaus
a Hofbräuhaus a Hard Rock Kafe-vel
 a Hofbräuhaus
a Hofbräuhaus

A Hofbräuhaus-sal kapcsolatban egy érdekesség: noha jelenleg Münchent a söripar egyik központjának tartjuk Németországban, ez nem volt így mindig. Az 1500-as évek végén a bajor herceg elhatározta, hogy Münchenben is elindítják a sörgyártást (addig nem volt), mert sokallották a behozott sör árát (meg szezonális termék volt, tavasztól őszig jutottak hozzá). Ennek egyik eredmény lett a Hofbräuhaus is. Ráadásul barna sört kezdtek előbb itt gyártani, majd jött később a búzasör.


További szép utcarészletek a belvárosból:


 a belvárosban
a belvárosban
A belváros másik végében található az Isartor: 


Ha tovább sétálgatunk a belvárosban, újabb terekre bukkanhatunk. Most egy olyan térre látogatunk el, amelyik stílusában erősen eltér az eddig látottaktól: ez a Marstallplatz (a Marstall jelentése: királyi lóistálló, a tér neve végül is logikus, mivel közel van a Residenz, a palota (rezidencia)). A tér majdnem körös-körül modern épületekkel határolt, de egyik sem zavaró, összességében kellemes hatást kelt. 2010-ben (nem tudom, hogy most ott van-e) egy igen érdekes, tüskés épületet is emeltek a téren, ez a Bajor Operaház egy fiókintézete, itt is tartottak előadásokat.


 a Marstallplatz
 a Marstallplatz
a Marstallplatz
 a Bajor Állami Opera fióklétesítménye
a Bajor Állami Opera fióklétesítménye

Néhány vegyes kép a belvárosból:


 Richard-Strauss-Brunnen
 Richard-Strauss-Brunnen
Richard-Strauss-Brunnen
 Affenturm
Affenturm

Innen az Englischer Garten felé vettük az utunkat. A münchenieknek az a nagy szerencséjük (többek között), hogy igen sok park található a városban. Ezek közül a legnagyobb az Englischer Garten, amelyik szinte a belvárosig benyúlik a városba és több kilométer hosszan terül el az Isar partján. Amíg odaérünk, addig is találkozunk másik parkkal, pld. a Hofgartennel, előtte elmegyünk a Bajor Akadémia nem túl könnyed épülete mellett. A park mellett található a Bajor Állami Kancellária épülete. Itt korábban a Bajor Hadsereg Múzeuma állt, mely a II. világháborúban csaknem teljesen megsemmisült. Hosszas kompromisszumkeresés után a régi múzeum kupoláját helyreállították a központi magrésszel, de mindkét szárny modern stílusban készült el. 1993-ban költözött be véglegesen a Kancellária az épületbe.

a Bajor Akadémia épülete (Bayerische Akademie)
a Hofgarten
a Bayerische Staatskanzlei

Mielőtt kijutunk az Englischer Gartenhez, a müncheniek egy nagyon jó szokását szeretném megemlíteni. Ahol lehet, ott nem dugják a meglévő patakokat a föld alá, ill. ha nincs patak, akkor az Isar folyó megcsapolásával (vagy másképp?) mesterséges patakokat hoznak létre és azt átvezetik a város egyes részein. A folyó víz igen kellemes hatást gyakorol a környezetre (élővé teszi azt). A következő képen látható medence sem álló vizű  az épület mellett, hanem folyó vízű.

mesterséges patak Münchenben
ugyancsak mesterséges patak folyik a
Bayerische Staatskanzlei mellett is

Az Englischer Garten (az Angol Kert) a világ egyik legnagyobb parkja, össz területe 3,75 km2. Eredete igen érdekes, az 1700-as évek végén katonai területnek építették ki, ahol nem csak a katonáskodást, hanem a kertészkedést is meg kellett tanulni. A bajor választófejedelem (Carl Theodor) 1798-ban elrendelte, hogy a területet részben meg kell nyitni a polgári lakosság részére is. Tiszteletére a Kertet sokáig Theodore Kertnek nevezték. Miután a Kert egy része már abban az időben is angolpark jellegű volt, később az Angol Kert elnevezés vált használatossá. A Kerten több patak száguld végig (szó szerint, néhol majdnem azt lehet mondani, hogy dühöng). Ezek egy része természetes eredetű, a zöme mesterségesen lett kialakítva gondos tervezéssel. Itt mindenkinek van helye a nudistáktól a sétálókon át a lovasokig. És mindenki megfér békében egymással!az Eblischer Garten információs táblája
 az Englischer Garten
az Englischer Garten
 az Englischer Garten
az Englischer Garten
az Englischer Garten
az Englischer Garten

München belvárosán kívül is vannak szép parkos területek és egy jó hírű botanikus kertnek, valamint egy szép kastélynak kastélyparkkal nem tudunk ellenállni. Ráadásul ezek egymás mellett találhatóak München Nymphenburg részén.


- a zöld jel                   - Botanischer Garten Nymphenburg
- a piros jel                  - Schloß Nymphenburg

Szerencsére itt nem kellett parkolási díjat fizetni, így a kocsit egész napra kényelmesen le tudtuk parkolni(célszerű a kastély felől nyugatra futó csatorna mellett parkolni, így könnyen vissza lehet találni a kastélyhoz).

A kastély (Schloß Nymphenburg):

Ahhoz képest, hogy milyen hatalmas ez a kastélykomplexum a hozzá csatlakozó parkkal, nem állandó lakhelynek, hanem nyári rezidenciának készült, mégpedig Max Emanuel bajor választófejedelem részére. 1660 környékén kezdték el építeni ezt az építészeti csodát.  A mai formája az 1770-as évek végére alakult ki. Már 1792-ben! megnyitották a parkot a nyilvánosság előtt. A kastély körül a park francia stílusban van kialakítva (ez kissé merev felfogás a számomra), de szerencsére a távolabbi részek inkább a természetes formákat követik. A park összességében pazar kialakítású és gyönyörűen karbantartott. A kastély előtt futó csatornaszerű tó belenyúlik a városba, így olyan a hatása, mintha igazi csatorna lenne (mivel jó messzire elnyúlik, így a vége a kastély felől szinte nem is látszik)
Miután a kastélyon kívül számos kisebb pavilonban is van kiállítás, célszerű kombijegyet venni.

 a kastélyhoz vezető csatorna
a kastélyhoz vezető csatorna
 a csatornák és a tavak tele vannak szelíd madarakkal
a csatornák és a tavak tele vannak szelíd madarakkal
a kastély előtti egyik szökőkút
a kastély homlokzata a város felől
 a kastély homlokzata a csatorna felől
a kastély a gazdasági épületek egy részével
parkrészlet
 parkrészlet
parkrészlet
 parkrészlet
parkrészlet

A kastélyparkban tett nagy séta után átmentünk a botanikus kertet megnézni (Botanischer Garten München-Nymphenburg).
Kezdetben (az első botanikus kertet a városban alapították 1809-ben) nem itt volt a botanikus kert, azonban a város azt kinőtte, és itt Nymphenburgban létesítették az újat, 1914-ben. 18 hektáron közel 18000 növényfaj látható itt, világhírű az üvegháza is (4500 m2). Sajnos, amiért elsősorban jöttünk, az orchidea részleg, felújítás alatt volt, így csak az üvegház többi részét tudtuk megtekinteni (magam amatőr orchidea gyűjtő vagyok). Az sem volt piskóta, az eddigi legszebb üvegházi bemutatót láttuk, sok tematikus részlegekkel: trópusi esőerdő, sivatag, stb. Az viszont látszott, hogy igen gondosan karbantartják az üvegházat és benne a növényeket, legalább 20 embert láttunk öntözni, takarítani, kertészkedni. De ugyanez vonatkozik a szabadtéri részre is. Ott éppen virágmagokat gyűjtöttek az alpesi részben, gondosan csomagolták, feliratozták. A kertben is számos kertészt láttunk, akik a kert gondozásával foglalkoztak. Ebből is látszik, hogy ha valamit el akarnak érni, abba bizony bele is kell fektetni. Itt tényleg mindent németes alapossággal csináltak, közben meg nem volt zavaró egyáltalán, sőt jól esett látni a szakszerű, gondos hozzáállást. A kert maga is tematikus részekre oszlik, a már említett alpesi részen túl  van még tavi részleg, rózsakert, rododendronos terület, arborétumi rész, stb. A rózsakert mellett kávézó is van, e mellett igen érdekes és furcsa designer virágos is megtalálható volt (a sárga korongok a végén).

a botanikus kert információs táblája
 a főépület
a főépület
az üvegház
az üvegház
az üvegházban - Amazónia
az üvegházban - Amazónia 
az üvegházban - Amazónia
 az üvegházban - Amazónia
 az üvegházban
 az üvegházban - cikászpálmák
az üvegházban
 az üvegházban - Amazónia
 az üvegházban
az üvegházban
 a tó, a háttérben az arborétum
 az alpesi részleg
a tó az alpesi részleggel (a domb tetején gyűjtik a magvakat)
 a kertben
a kertben
a "designer" virágok a kávézó mögött
a rózsakert a kávézóval

Szerencsére 2010 óta többször is el tudtam látogatni Münchenbe, így alaposan ki tudom bővíteni a Münchenről szóló beszámolót. Látszólag kissé össze vissza fognak a helyszínek egymás után következni, ennek gyakorlatilag az az oka, hogy egyszerűen abban a sorrendben fogok beszámolni róluk, ahogy egymás után megnéztem azokat. A hozzájuk csatolt térképek pontosan megmutatják a helyüket!

1.   a Ludwigstrasse és környéke:

>

Az utca (sugárút) a Residenz (és a Hofgarten) felől indul észak felé. A kiinduló pontjában található az Odeon, a hadvezérek csarnoka. Az egész sugárutat és az ott lévő épületek zömét I. Lajos bajor király parancsára építették. Itt található többek között a Bajor Állami Könyvtár, az Egyetem (Ludwig-Maximilians Universität) több épülete, a Szent Lajos templom. Az utcát a Siegestor kapu zárja. Folytatása a Leopoldstrasse. Itt kell megemlítenem, hogy München zömében (és pont ebben kivétel a Ludwigstrasse) igen kaotikus a közlekedés. Miután a város gyakorlatilag egy síkságon helyezkedik el, a vezetéshez alig van vizuális támpont. Ráadásul a város nagy része közel egyen házakból áll, ha nem tudod pontosan hogy hol vagy, biztos az eltévedés. Ráadásul az utcák kanyarognak össze vissza, nincs egy határozott utcaszerkezet. Ráadásul a főutak nagy részét levitték a föld alá, ott meg végképp semmit nem lát az ember. Ha valahol, akkor itt nélkülözhetetlen a GPS!

München, St. Ludwig
München, Ludwig-Maximilians Universität
München, Siegestor

München, Odeonsplatz, Ludwig I (Koenig von Bayern)
München, Odeonsplatz, Feldherrnhalle
München, Frauenkirche

2.   a Residenz és a Hofgarten:


A Királyi Palota (németül: Münchner Residenz) egy München belvárosában található palota, mely a bajor hercegek, választófejedelmek és királyok lakhelyéül szolgált. A palota története 1385-ig nyúlik vissza. Az akkori fejedelmek a város bővülése miatt kénytelenek voltak feladni az addigi székhelyüket és egy nagyobb palotát alakítottak ki (Wittelsbach-ok). A II. VH-ban hatalmas károk érték a bombázások során, a tetőszerkezete pld gyakorlatilag teljesen leégett. Jelenleg múzeumként működik, többek között 130 királyi szobát és termet lehet megtekinteni, de látogatható a kincstár is. A kastély mellett található a Hofgarten.

München, Residenz
München, Residenz
München, Residenz
München, Hofgarten
München, Hofgarten
München, Hofgarten

3.   a Múzeum sziget:


Az Isar folyó szigetei a belvárosban össze vannak kapcsolva különféle hidakkal és egyéb vízi létesítményekkel. A folyás felőli végén van egy duzzasztómű, a baloldali ágat felduzzasztja, a jobboldali ágba pedig alig jut víz. Így teljesen kétféle oldala van a szigeteknek. A baloldali egy élettől duzzadó folyó, a jobboldali pedig olyan, mintha aszályos idő lenne (egyébként zömmel ez jellemző a folyóra, nem túl nagy a vízhozama). Az egyik szigeten található a világ legnagyobb technikai múzeuma, a Deutsches Museum, teljes nevén Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik. Éves szinten több, mint 1,5 millió látogatója van. Amikor ott voltam, noha felújítási munkák voltak, szintén nagyon sokan voltak, szerintem az életkoruk alapján valószínűleg gimnazisták. Sok külföldi is látogatja. ami a múzeum küllemét illeti, szerintem az egyik legrondább épület Münchenben, a birodalmi stílus legrosszabb oldalát vették elő, amikor megtervezték. A kiállítások színvonalából ez persze nem von le semmit.

München, az Isar folyó
München, az Isar folyó
München, az Isar folyó
München, az Isar folyó
München, az Isar folyó
München, az Isar folyó
München, Museum Insel, Vater-Rhein-Brunnen
München, Museum Insel, Deutsches Museum
München, Museum Insel, Deutsches Museum
München, Museum Insel, Deutsches Museum
München, Museum Insel, Deutsches Museum
München, Museum Insel, Deutsches Museum

4. Geológia park, Denninger Anger:


Ez a park szintén egy jó példa arra, hogy a németek miként kezelik a parkokat. München olyan zöld város, hogy pld. Budapesttel szinte összehasonlíthatatlan, persze München javára. Park szinte mindenhol van, ha lehet, akkor tó is van benne. Itt kiegészítették azzal, hogy egy kis geológiai parkot is létesítettek. Folyamatosan karbantartják a parkokat és azok nincsenek összevandálkodva. Később más parkokat is bemutatok, legalább érintőlegesen.

München, Geologiegarten Denninger Anger
München, Geologiegarten Denninger Anger
München, Geologiegarten Denninger Anger
München, Geologiegarten Denninger Anger
München, Geologiegarten Denninger Anger
München, Geologiegarten Denninger Anger
München, Zamilapark
München, Zamilapark
München, Zamilapark
München, Zamilapark

5. az Európai Szabadalmi Hivatal:


Ez a hely igazából csak azért került bele a beszámolóba, mivel Münchenben rengeteg új építésű épület van, és vannak itt nemzetközi funkciójú épületek is. Ezek közül az egyik az Európai Szabadalmi Hivatal épülete is, ami közvetlenül az Isar partján található, szemben a Deutsches Museummal. Később több ilyen új épületet is bemutatok, mivel ezek is jelentős városképi hatást gyakorolnak Münchenre.

 München, Europäisches Patentamt
 München, Europäisches Patentamt
 München, Europäisches Patentamt
München, Europäisches Patentamt

- most az egyik kedvenc helyemre látogatunk el, ez a Westpark, így kellene itthon is a parkokkal bánni!:


A park gyakorlatilag két részre oszlik, egy nyugati és egy keleti részre. A kettő között egy átjáró biztosítja a gyalogos és kerékpáros közlekedést (egy autópálya felett). Én először a nyugati részt néztem meg. Azzal már tisztában voltam, hogy ha a térkép egy parkot jelez Németországban, akkor annak alaposabban utána kell nézni, mert nem feltétlenül jelenti ugyanazt, mint nálunk. Ez nagyon nem ugyanazt jelentette. Amikor "behatoltam" a parkba, az első, amit láttam, egy hatalmas mező gyönyörű fák között. Ez önmagában nem lenne egy nagy szám, de. A füvön (szerintem) Nils Holgerson féle vadlibák legeltek a legnagyobb nyugalomban. Körülöttük emberek futottak, kerékpároztak, közvetlenül egy csoport tajcsizott, a legkisebb mértékben sem zavartatták magukat. Ahogy leértem a tóhoz (mert az is van itt természetesen), jobbra fordultam, mivel itt vannak a legérdekesebb látnivalók: japán kert, kínai kert, thaiföldi templom, nepáli pagoda, bajor erdei parasztház. Ezekről nem írok sokat, meg kell nézni a webhelyre feltöltött fotóalbum képeit. Ezután megkerültem a tavat és közben megnéztem a rózsakertet. Itt is található egy kisebb szökőkút csoport. A szokásos mókusok helyett (bár lehet, hogy ezek is vannak itt, de én nem láttam egyet sem) egy csomó aranyos nyúl volt itt, teljesen szabadon ugrándoztak. A kertek megtekintése után átmentem a park keleti szektorába is. Itt szintén megjelentek a ludak. Balra felkanyarodva el lehet jutni az Audi Domhoz, ami egy sportcsarnok. A mellette lévő játszótér mellett egy 5-ös szökőkút csoporttal indítanak egy patakot, ami egy rövid, de látványos út után belefolyik a keleti rész tavába (ez a Mollsee). Ez egy szerpentin típusú tó, S kanyarokkal van tele. A partja hol japán jellegű (nagy kövekkel), hol Louisiana-i jellegű (mocsárciprusok), hol hagyományos tavi. A tó végében egy hídon átmenve lehet eljutni a másik oldalára. A híd után még egy tó van, ennek a vízét felduzzasztották és egy kis vízesésen keresztül esik a Mollsee-be. A másik parton van egy szép cirkuszsátor is. A híd feletti dombon egy vízi játszótér található, éppen tisztították, így nem működött. És minden tiszta, nincs összebarmolva.

Az összes, München, Westpark-ban készített fotó ITT található! Westsee
 japán kert
 japán kert
 japán kert
 thaiföldi templom
thaiföldi templom
thaiföldi templom
 kínai kert
 kínai kert
 kínai kert
 kínai kert
kínai kert
nepáli pagoda
  rózsakert
  rózsakert
  rózsakert
  rózsakert
 rózsakert

 bajor erdei parasztház
 bajor erdei parasztház
 bajor erdei parasztház


 Mollsee
 Mollsee
 Mollsee
 Mollsee
 Mollsee
 Mollsee
Mollsee
 Audi Dome
 Audi Dome
cirkusz sátor

- szintén egy látványos része Münchennek az Olympiapark!:


Ahogy kijárok Németországba, igyekszem mindig valami látnivalót is megtekinteni, ha már ott vagyok. Most az Olympiaparkba fogunk ellátogatni. Az egész létesítmény komplexum az 1972-es olimpiára készült, szemmel láthatóan egy jól megválasztott koncepció alapján. Ez különösen vonatkozik az egyes létesítmények tetőszerkezetének kialakítására. Magát a területet egy második VH-s romterületen alakították ki, a dombokat is romokból építették majd borították be zöld növényzettel A terület hosszában egy mesterséges tó is kialakításra került. Miután már sportolásra nem használják az épületeket, az egész egy nagy szabadidő komplexum lett különféle látványosságokból. Ezek zöme a meglévő épületekbe költözött be, de pont a közepébe belenyomtak egy kis vidámparkot egy hatalmas óriáskerékkel, ami azért eléggé kirí az összképből. A stadiont sem használják már sportra, de külön belépődíj ellenében megtekinthető. Egy darabig itt játszott a Bayern München foci csapat, de ahogy elkészült az új Allianz Aréna, oda költöztek ki (erről is felteszek néhány képet ide, noha helyileg máshol van, de azért nem írok egy külön beszámolót). Igazából az egész park nagy érdeme, hogy nem dobták ki az egész olimpiaparkot, hanem szépen megőrizték az utókornak (jelenleg is folynak felújítási munkálatok számos helyen), valamint sikerült egy nagyon szép parkot is kialakítani, ahol rengetegen tudnak pihenni, kocogni, sétálni. Egyébként a területen azért van néhány hely ahol sportolni is lehet, pld sok aktív teniszpálya is található itt. Egy fél napot megér az park, valamint ide nem messze található a BMW Welt is.

Az összes, München, Olympiapark-ban készített fotó ITT található!

- az Allianz Aréna:
Folytassuk a barangolást München kevésbé ismert részein.

- Neue Messe:


München keleti részén (Trudering-Riem) található az Új Vásár területe. Amikor kinőtték a régi területét, a már használaton kívüli régi repülőtér - München - Riem - felépítették az Új Vásár területét. Ez abban az időben a legnagyobb építkezés volt Münchenben. A régi repülőtérből csak az irányító torony maradt meg. Én csak a Vásár melletti Vásártavat (Messesee) néztem meg, mint nagy vízkedvelő. Modern, de ezzel együtt egy nagyon szép környezetet teremtettek vele. A tavat kettéosztó út mellett található a németeknél (és az osztrákoknál is) szokásos nagy vitrinszerű mű, Stephan Huber két vízben álló alkotása: a Gran Paradiso. A tavakban vannak aranyhalak, szökőkutak, mellette több szálloda, közöttük a hatalmas H2 (jó kávét főznek benne).

a Messesee
a Messesee
a Messesee
a Messesee
a Messesee

a Messesee
a régi repülőtér megmaradt irányító tornya
a régi repülőtér megmaradt irányító tornya
a H2 Hotel

a Régi Botanikus Kert és környéke:A Régi Botanikus kert a Maxvorstadt-ban található, néhány perc sétára a Főpályaudvartól, gyakorlatilag a tényleges Belváros mellett. 1812-ben nyitották meg, majd amikor már kicsi lett, a Botanikus kert kiköltözött Nymphenburgba. Szerencsére nem dobták ki a régit, a müncheniek egyik kedvenc pihenő parkja lett, többek között a belvárosi elhelyezkedése miatt is. Van benne egy nagy sörkert is (ez a németeknél abszolút egy elvárható dolog, az lenne a furcsa, ha nem lenne). Én egy nagyon szép időt fogtam ki a parkban. Nem nagy, de igen kellemes hely a Belvárosban. Körülötte szép (és nagy) állami épületek láthatóak. 

Neuer Justizpalast

Landgericht München I
a Neptun kút mellett
a Neptun kút- a Múzeum negyed:A Múzeum sziget mellett van egy Múzeum negyed is Münchenben. Itt rengeteg múzeum található: 

Pinakothek der Moderne
Alte Pinakothek
- Neue Pinakothek
Glyptothek
Lenbachhaus
Museum Brandhorst
Paläontologisches Museum München
Antikensammlung
Staatliches Museum ägyptischer Kunst
Museum Reich der Kristalle

Nagy a bőség zavara, mindenkinek a pénztárcája szerint, kinek mire futja. Nekem itt az tetszett (mint sok más helyen), ahogy anémetek a vizet kezelik, itt konkrétan a Neue Pinakothek előtt és mellett. Egyszerűen nagyszerű, hogy egy ilyen kis helyből is mit kihoztak. Ez főleg a Fotóalbumban látszik jól.

szobor Pinakothek der Moderne előtt
Pinakothek der Moderne
Pinakothek der Moderne
Alte Pinakothek
Neue Pinakothek
Neue Pinakothek
Neue Pinakothek
Neue Pinakothek

- Perlach:Perlach egy külváros München DK-i részén, ez a miatt került bele a beszámolóba, mivel itt tudtam több képet készíteni egy szintén német sajátosságról. Sok nagy városban (köztük Kassel-ben is) láttam a legkülönféle helyeken kis kerteket. De ezek sok esetben nem a város külső részén találhatóak (ott is, de...), hanem egy adott kerület valamilyen nem beépített részén (akár egy város belvárosához is közel). Itt nagyon szépen karbantartott hobbikertek találhatóak, sok zöldséggel és gyümölcsfákkal, amiket nagy odaadással gondoznak. És nem a németek régi keleti felén találhatóak, tehát nem szoc. örökség. Az még egy általános dolog, hogy egy német azért nem nagyon hajol le gazolni, így a zöldségeket a minden kertészetben kapható emelt ládákban termeszti úgy mellmagasságban. Ennyi és érdekes.


5. Újabb modern épületek:

Ez a pár fénykép csak ahhoz csatlakozik, hogy Münchenben nagyon sok az új épület, csarnok, most ezek közül kerül sorra néhány.Nagyon sok fénykép van a Fotóalbumban e fenti helyekről (Neue Messe és Perlach közötti részre vonatkozóan), valamint egyes részekről nem írtam beszámolót, fénykép formájában ott láthatóak. 

- Müchen by Night:

 a Német Színáz
 a Német Színáz
 Szökőkút a Karlstor előtt
 az Oberpollinger áruház
 a Belvárosban
 szökőkút a Frauenkirche mellett
 az Új Városháza
 az Új Városháza
 az Új Városháza
 a Ludwig Beck áruház
 a Régi Városháza
 a Régi Városháza

München közvetlen közelében is van néhány szép és érdekes látnivaló, ezek közül is ajánlok néhányat:

- Dachau:


München mellett található Dachau (észak nyugatra). Miután meglátogattam az ide nem messze található Oberschleißheim-i palota komplexumot, az egyik ismerősöm jó véleménye alapján elugrottam Dachauba is. Itt nem a koncentrációs tábort néztem meg, hanem a belvárost, ott is a Kastély-hegyet, ill. az alatta elterülő folyókkal szabdalt városrészt. Először nézzük a Kastélyhegyet. Tulajdonképpen egy kissé hasonlít a budai Várhoz, az egyik részén található Dachau legrégebbi része és a várhegy másik részén pedig a kastély, úgy mint a budai Vár, csak mindez egy kicsit kicsiben. Célszerű az autót a hegy alatt lerakni, mivel bár fel lehet menni autóval, elég nehéz parkolót találni ott. Maga a lakórész nem büszkélkedhet kiemelkedő épülettel, inkább az össz benyomás kellemes, de az nagyon. Az egészen látszik a jól karbantartottság (meg a sok pénz). Ha kisétáltuk magunkat az óvárosban, akkor irány a kastély. Eredetileg egy zárt négyszögű kastély volt, ebből a napóleoni háborúkban három szárny elpusztult és csak a báltermi szárny maradt meg. Csak 1977-re építették újjá. Egyébként a Wittelsbach család nyári rezidenciája volt. A kastély szép, bár most csak rendezvényközpontként használják és van itt egy vendéglő is. A kastély előtt egy francia stílusú park található, egy kicsit a potsdami Sanssouci függőkertjeinek mintájára. A kastélykertből pompás kilátás nyílik a városra. Ha lementünk a hegyről a város azon részére, ahol az Amper folyó szeli ketté a várost, láthatjuk azokat a vízkormányzási módokat, amiket már számtalan alkalommal dicsértem a németeknél. Bár a folyó ezen a szakaszon nincs felduzzasztva, a folyót szorosan követő volt ipari csatornák (Mühlkanal, Kolzgartenkanal, stb) már azon a szinten mozognak, amit már korábban is jeleztem, gyakorlatilag az ember lábai előtt folynak. A partjain házak kis teraszokkal, a csatornákban vadkacsák, igazán idilli látvány. Az itt látott dolgok után nem vagyok benne biztos, hogy amit mi művelünk a vizeinkkel az lenne a helyes megoldás (minden csatornázunk, kikövezünk, alig van természetes vízfolyás, ha lakott helyen megy keresztül, akkor végkép csak mesterséges mederben képzeljük el a vizeinket. A németek még a nagyobb városokban is meghagyják a természetes partokat, kivéve ott, ahol muszáj, ilyen lehet egy hídfő, ahol nem lehet megengedni, hogy a víz elmossa a partokat). Talán érdemes lenne elgondolkozni, hogy helyes utat követünk-e. 

Az összes, Dachau-ban készített fotó ITT található!

 a dachaui kastély
  a dachaui kastély
 a dachaui kastély
a kastélykert
a kastélykert
a kastélykert
a kastélykert
a kastélykert (kilátás)
a kastélykert
a kastélykert
 Wasserturm
Wasserturm
 a Városháza

 a Plébánia templom

 az Amper folyó
 a Mühlkanal
a Mühlkanal
a Mühlkanal

Oberschleißheim:


Amit most bemutatok, az az egyik legnagyobb szabású palotakomplexum Németországban. München mellett található, az északi autópályától néhány kilométerre. Könnyen megközelíthető, ingyenes a parkolás (legalábbis akkor amikor ott voltam, biztosan). Viszont igen jó példa arra, hogy némelyek mire szórják el a pénzüket, sokszor feleslegesen, mivel nem igazán használják az elkészült kastélyokat. Ezt a palotakomplexumot (mert három kastély található itt) a bajor választófejedelmek (hercegek) építtették. Az Öreg kastély volt talán az egyetlen, amit ténylegesen használtak is. Mikor ezt kinőtték, épült meg az Új kastély, ami igencsak hatalmas. Később ezt még nagyobbra akarták fejleszteni, megcéloztak egy Versailles típusú komplexumot. Ez végül is pénzügyi nehézségek miatt nem valósult meg. Viszont a müncheni Nymphenburg kastélyt és a Residenz-t sokkal szívesebben használták, így megmaradt egy "hétvégi nyaraló"-nak. Az Új kastéllyal szemben (kb 1 km-re tőle) építettek még egy kis kastélyt, aminek a neve Lustheim. Érdemes ezt a nevet lefordítani. Egy kis segítség: lust - nemi vágy, heim - otthon. Nem voltak szégyenlősek. Ez a kastély ilyen célokra és vadászháznak épült. tehát volt három kastély és alig használták. Jelenleg ez a három kastély és a kastélypark a Bajor Állam tulajdonát képezi, jelenleg zárva vannak, néhány kisebb jelentőségű kiállítást leszámítva. Ami viszont nagy szám (persze ebbe beleértve a három kastélyt is) az a hatalmas kastélypark. Na itt mutatkozik meg az (többek között), amit Freisingnél írtam, a vízkormányzás. Olyan patak, tó és szökőkút komplexumot hoztak létre, ami párját ritkítja. "Szokás szerint" a paloták környékében francia típusú parkok vannak, ahogy távolodunk ezektől, egyre angolosabbak a parkrészek. A kastélyparkot két oldalról közre fogja az Északi és a Déli csatorna. Közöttük a vízszintben differencia lehet, mivel keresztben is futnak kisebb csatornácskák. A Lustheim kastély körül ívesen vannak ezek a csatornák kiképezve, amelyek végül egyesülve elhagyják a kastélykomplexumot. Ez a csatornarendszer aktív összeköttetésben van a müncheni Englischer Garten vízrendszerével. A parkrendszer megtekintésére legalább 2 órát rá kell szánni, megéri!

Fotóalbum (az összes, Oberschleißheim-ben készült fotó itt tekinthető meg):

a régi kastély
 a régi kastély
 a régi kastély
 a régi kastély
a régi kastély
 az új kastély
 az új kastély
 az új kastély
 az új kastély
az új kastély
 a kastélypark
 a kastélypark
 a kastélypark
 a kastélypark
 a kastélypark
a kastélypark
 Schloß Lustheim
 Schloß Lustheim
Schloß Lustheim
 Schloß Lustheim
Schloß Lustheim
 a kastélypark
 a kastélypark
a kastélypark

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm! 
Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése